Monday, May 26, 2014

Resipi - Kek Lapis Sarawak Prunes

Bahan-bahan ( 7inch or 8inch tin )

  • 10 kuning telur+21/2 putih telur besar size dan sejuk
  • 225g/8oz butter-tanpa garam
  • 150g/51/2oz gula halus
  • 75g tepung hong kong-diayak bersama 1/2st baking powder
  • 1/2sb ovalett
  • buah prune secukupnya
  • 1st vanilla powder

Cara-cara

  1. (A)butter dan vanilla pukul kembang ketepi(B)pukul bahan yang tinggal kecuali prune 10min
  2. Satukan A+B dalam mangkuk besar.Adunan dikaup balik hingga adunan sebati.
  3. Oven panaskan,guna api atas grill 175 dg,tin kek disapu butter,alas kertas dibawah.Bila oven dah panas raz akan panas tin kek ni dulu 2min,panas2 raz letak 1st layer dan bakar.
  4. Lapisan pertama buat tebal sikit raz letak 2 senduk kecil.Bakar 3min atau hingga permukaan kuning gelap-dark golden brown
  5. Setiap lapisan kedua ditabur prune yang telah dipotong,buat hingga habis,lapisan last mesti ada prune
  6. Bila lapisan terakhir dah masak guna api atas dan bawah tutup permukaan kek dgn aluminium foil,bakar 10min-100dg.Biar dulu dalam tin 30min sebelum keluarkan

No comments:

Post a Comment