Monday, May 26, 2014

Resipi - Kek lapis Blueberry

Bahan-bahan:

450g mentega
10 biji telur gred A
180g gula halus
10g ovalette
1 tsp esen vanila
375g susu pekat
160g tepung hong kong
4 tsp pes blueberi
1 tsp pewarna ungu
Cara membuat:

1.Pukul mentega ke dalam adunan.

2.Kemudian masukkan esen vanilla.Pukul sehingga kembang.

3.Kemudian masukkan gula dan ovalette ke dalam adunan.

4.Seterusnya masukkan telur satu persatu ke dalam adunan tadi.

5.Masukkan susu pekat sedikit demi sedikit ke dalam adunan kemudian kacau.

6.Masukkan tepung hong kong sedikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati.

7.Bahagi adunan kepada dua bahagian.

8.Satu bahagian campurkan 4 tsp pes blueberi,manakala satu lagi adunan asli.

9.Lenserkan Loyang 8" x 8" bersama kertas minyak.

10.Masukkan 4 sudu makan adunan ke dalam Loyang dan ratakan.(yg ni tergantung pada tebal mana adunan yg anda kehendaki)

11.Bakar secara selang-seli dengan suhu 180'C sehingga masak.
Nota:

untuk lapisan pertama,bakar guna api atas dan bawah selama 10-12 minit

untuk lapisan seterusnya bakar guna api atas sahaja dan akhir sekali bakar guna api atas dan bawah selama 15-20 minit.

pes blueberi Rahel ganti dengan blueberry fruit filling

No comments:

Post a Comment