BAHAN:
10 biji telur
250 g mentega
100 g gula
30 g ovellete
160 g tepung gandum
325 g susu pekat manis
Perisa:
Pandan
Coklat
CARA MEMBUATNYA:
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Masuk telur satu persatu
- Masukkan ovellete dan susu dalam adunan dan kacau hingga rata.
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau sehingga rata. Bahagi adunan kepada dua bahagian iaitu perisa pandan dan coklat.
- Ambil adunan warna hijau dan masukkan ke acuan dan bakar selama 10-15 minit.
- Keluarkan kek dan tekan kek agar mampat, kemudian masukkan pula adunan kedua iaitu coklat dan bakar selama 10-15 minit.
- Lakukan lapisan demi lapisan sehingga adunan habis. Adunan kek akhir haruslah dibakar dalam masa 15-20 minit agar kek benar-benar masak.
- Bakar dalam suhu 175 degree.
Sumber : Dayang Kek Lapis Sarawak
No comments:
Post a Comment