Monday, May 26, 2014

Resepi : Kek Kukus Lumut

Bagi yang berminat kek kukus,ini ialah salah satu kek sarawak yang juga di minati ramai 

Bahan A


1 sudu teh vanilla
16 ozs mentega Golden Churn/buttercup
1 1/2 gelas gula halus

Bahan B
10 biji telur
1 tin kecil kaya yeos
5 gelas tepung nestum
sebotol pasta pandan koepoe keopoe dari Jakarta (jika tidak ada boleh gunakan pasta pandan biasa)
1/2 tin susu pekat manis
1 gelas tepung almond (badam)
(jika tiada tepung almond juga boleh di tukar dengan horlicks)

Cara Membuatnya: 

1. Pukul Bahan A hingga kembang - putih

2. Masukkan telur satu persatu di dalam adunan tadi sehingga habis.

3. Susu pekat manis,pukul lagi,

4. Sesudah itu masukkan tepung almond yang sudah digaul bersama tepung nestum.

5. Akhir sekali masukkan kaya & pasta pandan.(Jika ada boleh masokkan browning sedikit untuk menampakkan seperti warna lumut)

6. Kukus selama 4jam di dalam loyang 8x8 & loyang di tutup dengan plastik,ikat di sekeliling dengan tali rafia,utk mengelakkan air dari masok.juga boleh gunakan aluminium foil.
Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment