Monday, May 26, 2014

Resipi : Kek Lapis Cadbury Cheese

Bahan-bahan:(saiz Loyang 7")
200g butter
125g cream cheese
5 biji kuning telur
3 biji putih telur
140g gula kastor
1 sdb ovalet
125g tepung gandum}-------------saya guna tepung hong kong
1 sdt baking powder }-diayak
50g air ais
Coklat Cadbury secukupnya
Cara-cara:
1.Pukul butter sehingga kembang.Masukkan cream cheese dan pukul sehingga sebati.

2.Dalam mangkuk berasingan,pukul telur,gula & ovalet sehingga kembang. Masukkan tepung,air ais secara berselang-seli sehingga sebati. Masukkan adunan butter & cheese sehingga sebati.

3.Ratakan 4 sudu makan ke dalam tin yang dilapik kertas dan digris.

4.Bakar dengan api gril sehingga permukaannya perang. Tekan supaya rata & lapiskan dengan adunan seterusnya. Bakar selapis-selapis hingga habis.
Nota:
*Untuk adunan pertama kena bakar guna api atas dan bawah selama 8-10 minit.Tekan bagi rata.Kemudian tuang lagi adunan seterusnya.Bakar guna api atas pada suhu 170'C selama 8-10 minit.

*Buat 2 atau 3 lapis kemudian,tuang lagi adunan seterusnya,susun kepingan coklat Cadbury.Kemudian bakar lagi selama 8-10 minit guna api atas.

*Untuk yang terakhir sekali,tutup tin dengan aluminium foil,kemudian bakar lagi guna api atas dan bawah selama lebih kurang 10 minit.

*Setelah masak,biarkan sejuk.Simpan dalam peti sejuk sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment