hasil : Satu Loyang berat 2.8kg
Bahan-bahan
-11 biji telur gred A
-susu setengah tin
-gula kasar 455 gram
-horlick 200 gram
-biskut marie 200 gram
-butter 454 gram (golden churn)
-pewarna merah
-pewarna hijau
-pewarna kuning
-hawflake (duit asam manis)
- overlate 4 sudu
- tepung hongkong 500 gram (boleh guna tepung gandum)
-11 biji telur gred A
-susu setengah tin
-gula kasar 455 gram
-horlick 200 gram
-biskut marie 200 gram
-butter 454 gram (golden churn)
-pewarna merah
-pewarna hijau
-pewarna kuning
-hawflake (duit asam manis)
- overlate 4 sudu
- tepung hongkong 500 gram (boleh guna tepung gandum)
peralatan memasak
- loyang bersaiz 8x8
- kertas minyak
- oven bakar
- mixer tangan
- loyang bersaiz 8x8
- kertas minyak
- oven bakar
- mixer tangan
cara membuat dan membakar
1. pukul telur bersama gula, overlate sehingga kembang pada kelajuan sederhana.
1. pukul telur bersama gula, overlate sehingga kembang pada kelajuan sederhana.
2. ketika bancuh, masukan sekali secara perlahan2 tepung, butter dan horlick.. pukul sehingga kembang..
3. letakan sedikit biskut marie yg telah dikisar halus (ditumbuk)
4. setelah selesai mengadun, sediakan tiga bekas utk mengisi adunan tersebut, tuang adunan ke dalam tiga bekas tersebut secara sama rata... tuangkan pewarna merah di bekas A, perwarna Hijau dlm bekas B dan langkah sama dlm bekas C.
4. ratakan kertas minyak mengikut acuan loyang.. bubuh sedikit margerin..
5. tuangkan satu senduk besar bekas A kedalam loyang dan bakar selama 10-20 minit, setelah selesai lapisan pertama tuangkan kembali adunan dlm bekas b dan ulang langkah ini sehingga lapisan ketiga.
6. setelah lapisan ketiga selesai, taburkan hawflake keatas lapisan tersebut dan ulang langkah sama, (disusun secara mendatar)
7. bakar sehingga tinggi dan setelah selesai biarkan dlm satu jam utk sejukan nya..
8. siap utk dihidang!
disediakan oleh :
Layer cake house
Susah ke senang nak buat??
Order jer @ 0105437705
No comments:
Post a Comment